My Kid

My Kid

miercuri, 20 iulie 2011

X-ray








Ia haideti sa facem noi o mica radiografie a societatii...Asa, pe scurt, cu ochi de profani si suflete mici si meschine precum se incearca sa fim dresati. Suntem dresati si ne lasam dresati ca niste catelandrii de strada sa: ne placa scandalurile si mocirlele. Nu exista om pe teritoriul patriei noastre care sa nu fie macar curios de ultima pereche de chiloti pe care zavoranca i-a achizitionat sau de noul model de vibrator  pe care il foloseste mariana mocirlescu. s.a.m.d. Apoi, ADN-ul romanasului a fost fortat de legea adaptabilitatii in a se modifica astfel incat de la director la maturator, romanul este un bun politician, un bun organizator mai ales in fotbal, romanul vede peste tot conspiratiile facute pentru ca o mare organizatie sa din umbra sa preai controlul intregii lumii. Chiar exista o conspiratie? Nimeni nu stie exact dar totusi e atat de bine c-avem ocazia sa ne dam cu parerea.

Compatriotii nostri au o inclinatie si spre o blandete si o bunatate atat de tampita incat cu greu poate fi ajunsa. Vecina cu patetismul si cu lipsa coloanei vertebrale. Asta doar cand n-are ce face. Ti-a cazut elicopteru-n casa? Eh....ce sa-i faci....A venit apa si ti-a luat cocioaba cu tot cu tiitoarea care dormea pe divan? Ehhhh ce sa-i faci..Lasa ca la anu imi fac casa in acelasi loc, poate-o ia si pe soacra-mea. As propune scoaterea din literatura romana a tuturor scrierilor de genul Miorita sau Mesterul Manole in care romanul accepta. Vor aia sa ma omoare? Eh...ce sa-i fac....Vrea ala sa ma zideasca de vie? Pai nu-i nimic, ca tin la el. Pai copilu invata astea la ora de romana si dupa scoala merge sa invete arte martiale..Se cam bat cap in cap.

Aveam mai demult un vecin pe la vreo 40-50 de ani care ani de zile la rand, de cand il stiu, era mereu intr-o salopeta uleioasa, murdar pana-n albul ochilor si care necontenit repara o dacie. Aceeasi . Ce-o fi tot mesterit la ea sa mor daca-mi imaginez dar in mod cert exista intotdeauna ceva care trebuie fixat. Deci, sa nu uitam talentul inegalabil si inepuizabil si cred ca unic in lume al bastinasilor din Romania pentru a mosmondi constant si neobosit la cutia cu maimute activitate cunoscuta sub numele de mecanica: NU EXISTA pe lumea asta chestie pe care el sa nu o poate drege. Cu o sarma.

Romanul mai este prin excelenta innebunit sa stea la cozi indiferent daca, coada este la portocale, mere padurete sau fire de praf. Daca nu stai la coada traiesti degeaba pe lumea asta. Aici se poate da vina si pe cei 60 de ani de minunata indobitocire pe care comunismul i-a aplicat cu succes si ale caror efecte se pot urmari si in ziua de azi dar mai ales se poate da vina pe lipsa de vointa pentru a scapa de asta.

Romanului ii plac baile. Baile de multime. Cu toate ca nu se spala foarte des ( calatoriile din zilele toride de vara in mijloacele de transport in comun sunt marturie), romanului ii place sa se inghesuie. Indiferent unde, el trebuie sa demonstreze ca este un supravietuitor: coate-n stanga si-n dreapta, calcaturi, injuraturi toate sunt folosite din plin pentru a sustine teoria lui Darwin. Ar trebui sa se faca un studiu pe tema: nesimtirea ca arma.

Capacitatea intelectuala a romanilor nu trebuie nici ea uitata. Romanul este un cult. El apreciaza atat teoriile lui Jung si scrierile lui Freud cat si cartile de metrou ataaaat de apreciate, ale lui coehlo. Chit ca nu pricepe nimic din nici una dintre ele. Mai sparge 3 seminte - mai expune niste  teorii (si evident si solutii) de la psihologia maselor pana la problemele pe care concurentii de la nora pentru mama este evident ca le au, totul intr-un limbaj menit sa surprinda cat se poate de obiectiv o ampla gama de sentimente si trairi: da-o-n pula mea de treaba, este irefutabil faptul ca prima cruciada din 1095 a papei Urban al II-lea a avut un imens impact pe scena politica de atunci, bha coae.

Talentul nativ de a fi carcotash nu poate lipsi din panoplia atat de unica a romanului. Nu vreau negru, vreau alb. Eh, nici chiar atat de alb dar nici foarte negru. Daca se poate o combinatie intre alb si negru din care sa iasa verde. Cum? nu se poate. Pffff....esti varza. Bine, vreau doar un pahar de apa ca mor de sete. Hm, chiar trebuie sa fie atat de rece? etc. 

Dar cea mai si cea mai de apreciat caracteristica a romanului este aceea de a fi un bun crestin ortodox. Nu bun - excelent. De la gigi becali care are la "palat" un mic locas de rugaciune pana la curva comuna ce merge la client si trece prin fata bisericii facandu-si cruce, niciodata romanul nu uita niciodata expresii de genul "doamne-ajuta", "sa dea Dumnezeu", "pentru numele lui Dumnezeu" si altele. Pai cum sa poti tu sa castigi un miliardar cu iaht si beamveu, cum poti tu sa ai puterea de a te imbulzi ca o vita in cozile pentru promotii la ulei, de unde sa ai tu capacitatea singulara in lume sa repari o naveta spatiala NASA cu doar O sarma, de unde sa ai tu inspiratia sa te pricepi attttat de bine la politica fara sa stii pe ce lume traiesti, cum poate romanul sa fie un atat de bun intelectual chiar daca se scobeste-n nas sperand sa gaseasca o noua bacterie, cum se pot reusi toate astea decat apeland la ultima resursa: Divinitatea?
Divinitate cu ajutorul careia, de fapt, romanul nici macar nu vrea sa-si depaseasca conditia. Doreste doar ca D-zeu sa-l ajute sa faca ce vrea, fara sa fie prins. Caci a loooor va fi imparatia cerurilor. Amin.
Gata.
Plec sa stau la coada c-am auzit ca s-au ieftinit coacazele cu 20 de bani.

2 comentarii:

  1. spuneam cuiva ca postarea asta merita printata si impartita sub forma de manifeste pe care le-as arunca din elicopter. Amanuntita radiografie..si dureroasa.. senzatia e ca ai spus tot ce se putea spune. Si-mi place tonul, imi place ironia..umorul tau muscator. dupa ce am citit, am ramas cu un zambet tamp pe fata.. daca as fi scris eu, dupa ce ai fi citit, tu te-ai fi dus sa-ti tai venele in baie...

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere