My Kid

My Kid

sâmbătă, 26 martie 2011

Vreau sa fiu japonez.

Am vrut sa dedic un post japonezilor si drama prin care acestia trec..N-am facut-o pentru ca am remarcat in ziare, posturi Tv, mass-media in general, tendinta de a se pune un  foarte mare accent pe stirile/imaginile apocaliptice: valul care matura coasta Japoniei, copii care plang, masini aruncate de-a valma, etc. Pe scurt, cam tot ceea ce tine de dorinta de a afla amanunte dramatice, amanunte care sa alimenteze un post-modernism existential conform caruia: ce bine ca aia sufera mai mult decat noi. Si pe de alta parte, amanunte care sa dea ocazia ca tot romanul sa arate cat de bun e el la suflet, cat stie sa aprecieze o suferinta. Cam asta e conceptia. "Caci a lor va fi imparatia cerurilor".
Insa...se face aproape uitata o alta latura a japonezilor, latura care (daca mai era nevoie) a fost evidentiata in urma dezastrului prin care se trece acolo. Ma refer la latura civilizata. Ma intreb (retoric, evident), cum ar fi aratat un cutremur de 3, nu 9 grade, in Romania, in urma caruia vecinului Ion i s-ar fi crapat peretii bordeiului si lu' tanti Vasilica i s-ar fi rupt prunul din gradina. Fac un mic exercitiu de imagine: ar fi chemat ProTv-ului cerand ajutoare de la stat (ca doar de aia e stat, nu?) ar fi acordat interviuri in care s-ar fi plans incontinuu, etc. Ma rog...
Nu am cum, caci as ruga mass-media sa uite pentru 2 zile stirile dezastrului si sa prezinte toate aspectele de tin de umanintate si civilizatie.  Si anume: faptul cum japonezii stiu sa depaseasca strangand din dinti, greutatile; unitatea si solidaritatea de care dau dovada in conditii in care alte popoare asa numite "civilizate" s-ar omora pentru mancare si apa.  Stirea soselei distruse, pe care japonezii - in conditiile de acolo -au reconstruit-o in 6 zile a fost prezentata o singura data pe un post TV, acum vreo 12 zile si preluata de un alt post acum 2 zile (aici romanul a cam incurcat-o: doar n-o se-apuce sa gandeasca "eee si noi putem face asta", ai fi chiar culmea); taria de caracter si forta renascatoare de sperante, stoicismul de care acei oameni dau dovada si cu care, aceeasi oameni, inteleg sa traiasca si sa lupte inainte de a jeli si a-si plange de mila. Japonezii, in aceste clipe tragice pe care le traiesc, sunt un model de umanitate unita si forta demna de care pana acum nu imi amintesc ca un popor sa fi dat dovada, chiar si in conditii (ceva) mai "usoare", daca pot spune asa. In aceste clipe, fiecare japonez este o Pasare Phoenix. Si pentru asta le multumesc, intrucat prin comportamentul lor fac dovada faptului ca totusi, Pamantul merita a fi locuit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu